01 February, 2016

Bonuspoängen till IFK efter straffläggning

IFK–Lokomotiv Moskva 1–1 (6–4 e.str)
Janne: “En bra grund att jobba med”

 

Estádio Algarve, Faro-Loulé
Fem raka från elva meter.
   IFK Norrköping fick med sig extrapoängen efter en oavgjord match mot den ryska ligatrean Lokomotiv Moskva.
   –En klart godkänd insats mot en bra motståndare, sa Andreas Johansson efter 1–1 (6–4 e.str).

 

Det var här, på Estádio Algarve i Faro-Loulé, som Sveriges EM-turnering tog slut efter en straffläggning mot Holland 2004. Arjen Robben förvaltade sin matchboll sedan Olof Mellberg nekats av Edwin van der Saar.
   Bättre nerver och bättre lycka hade IFK Norrköping när Lokomotiv Moskva besegrades i Atlantic Cup.
   –Jättebra straffar. Vi ska in i ett Europakval vartefter och man vet aldrig vad som händer så det kan vara bra att träna lite på det också, sa lagkapten Andreas Johansson från sidlinjen efter matchen.

 


Smith och Wahlqvist värmer. Foto: Jack Nordholm

 

1–1 efter full tid och full pott från elva meter. När David Mitov Nilsson räddade Lokomotiv Moskvas fjärde straff fick Linus Wahlqvist chans att avgöra.

   En iskall chipp mitt i målet gav IFK Norrköping extrapoängen i gruppspelet.
   ”LINUS” skrek Janne Andersson från bänken.
   –Jag bor ihop med Linus på hotellet så jag vet hur han tänker. Han känner sig säker på den där chippen, log ”Ante”.

 

Det var en strålande dag i Faro.
   Den varma solen gassade på planen och på de enstaka besökarna på läktarplats. Många av dem turistande svenskar.
   De fick se ett IFK Norrköping som tog ledningen i den 5:e matchminuten.
   ”Totte” Nyman placerade in ett skott från straffområdeskanten.
   Den ryska ligatrean tuffade till sig och det smällde rejält i många närkamper.
   –De kände nog ju längre matchen gick att de också ville vinna det här. Jag tycker vi står upp bra. Vi har respekt för en bra motståndare men vi är här för att spela fotboll också. Då måste man stå upp fysiskt, sa Andreas Johansson när han satt sig ner i skuggan vid sidlinjen.

 


Nikola Tkalcic i duell.

 

Petar Skuletic kvitterade för Lokomotiv Moskva efter en fast situation i den 55:e minuten.
   Den andra halvleken bjöd annars på få klara målchanser.
   –Planen var lite hoppig. Vissa trianglar och väggspelet fungerade inte riktigt som hemma. Men en klart godkänd match mot en bra motståndare. Sen tycker jag att det är synd att vi släpper in det där målet på en fast situation. Vi ställer upp som vi ska men han får bli lite för fri där. Det måste vi titta på. Sen har så klart de här lagen en riktigt bra kvalité på sina bollar in, sa Andreas Johansson.

 

Det oavgjorda resultatet betyder alltså en poäng var till gruppspelet och straffläggning om bonuspoängen.
   Emir Kujovic, ”Totte” Nyman, Daniel Sjölund, Andreas Blomqvist och Linus Wahlqvist var alla hur säkra som helst från punkten. David Mitov Nilssons räddning på Lokomotiv Moskvas fjärde straff blev därmed avgörande.
   –Man ska inte dra några jätteväxlar från det här. Jag vill se att det hänger ihop och att vi har strukturer, det ser jag. Sedan tycker jag inte sättet vi kontrollerar bollen på själva är tillräckligt bra, sa IFK Norrköpings manager Janne Andersson efter matchen.
   –Dels beror det på underlaget, att det är tidigt på säsongen och att vi har några nya spelare i laget som vi ska spela in. Det kommer komma efterhand.

 

Eric Smith gjorde sin första match när han startade centralt på mittfältet, samma för Andreas Blomqvist som byttes in till den andra halvleken.
   –Många var bra idag utan att glänsa. Andreas Johansson var planens kung. Många kniviga situationer som han löser på ett konstruktivt sätt. Moskva hade bra tryck och ett samspelt presspel, vi fick slita för att hålla ihop det. Som helhet kan vi bättre fotbollsmässigt men inställningen och jobbet killarna la ner var roligt att se – och det är en bra grund att jobba med, sa Janne Andersson.

 

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

 

Atlantic Cup
IFK Norrköping–Lokomotiv Moskva
 1–1 (1–0 i paus, 6–4 e.str)
Estádio Algarve
Målen: 1–0 (5) Christoffer “Totte” Nyman, 1–1 (55) Petar Skuletic.
IFK-laget: #91 David Mitov Nilsson – #6 Linus Wahlqvist #4 Andreas Johansson #15 Marcus Falk Olander #11 Christopher Telo (78’ #25 Filip Dagerstål) – #30 Nikola Tkalcic #14 Eric Smith (45’ #7 Andreas Blomqvist) #20 Daniel Sjölund #9 Arnór Ingvi Traustason (45’ #27 Tesfaldet Tekie) – #10 Emir Kujovic #5 Christoffer “Totte” Nyman.
Avbytare: #1 Andreas Vaikla  #21 Andreas Hadenius #16 Joel Enarsson