27 December, 2013

Ante G: ”Laget känns mycket spännande”

Intervju med IFK:s nya lagkapten.

 

Mittfältskungen Andreas Johansson blev tidigt en favorit bland IFK-fansen. Och inte blev kärleken mindre till hallänningen när han nyligen valde att förlänga sitt kontrakt  med IFK till och med  säsongen 2016.

 

Varför valde du att förlänga ditt kontrakt?

 

- Jag hade ju ett år kvar på kontraktet, så det var ju egentligen ganska tidigt att förlänga. Men för mig och familjen är tryggheten viktigt och det känns bra att veta vart jag kommer att spela de kommande tre åren. Sedan så tycker jag om klubben och har lärt känna den bra. Jag trivs med spelarna, ledarna och den övriga personalen och med Janne Andersson som har en stor del i mitt beslut att stanna kvar.

 

- Jag tror och hoppas att vi har spännande tider att se fram emot i IFK Norrköping. Laget känns mycket spännande, vi har flera yngre förmågor och intressanta nyförvärv. Visionen i klubben är att bli ett topplag på sikt och jag hoppas att vi lyckas med det under de här tre kommande åren. 

 

Var det ett lätt beslut att skriva på för tre nya år?

 

- Jag pratade mycket med Janne, om hur klubben mår och hur framtiden ser ut. Janne tror och satsar stenhårt på IFK och då gör jag också det! Och så har vi en bra ordförande i Peter Hunt som vill mycket. Han vill göra IFK till en toppklubb och jag vill vara med på den resan.

 

Vad krävs för att bli ett topplag?

 

- Vi måste släppa in färre mål, vilket jag tror vi ska göra. Och så behöver vi bli bättre i vårt eget spel. När vi möter bättre lag och blir pressade måste vi kunna spela oss ur situationen, inte bara rensa.

 

- Och så behöver vi kunna andas med bollen och bli smartare - när ska vi hålla i bollen och nära ställa om? Vi ska dra nytta av konstgräset på Nya Parken genom ett högre bolltempo.

 

Vad behöver du själv utveckla i ditt spel?

 

- Som spelare vill man alltid fortsätta utvecklas på alla plan. Jag har ju min roll i laget men jag skulle kanske kunna släppa lite på tyglarna och försöka vara lite mera offensiv i mitt spel. 

 

- Sedan går dagens fotboll fortare och fortare och då gäller det att skapa sig mera tid. En sak att jobba på är att få en bättre första touch, och att bli starkare i kroppen.

 

Du blir lagkapten nästa säsong. Hur känns det?

 

- Det är en stor ära att vara lagkapten för en anrik klubb som IFK Norrköping. Naturligtvis blev jag väldigt glad att bli tillfrågad. Men det förändrar nog inte så mycket för mig, jag kommer att vara den jag alltid har varit på och sidan av planen.

 

- Mathias Florén har varit en väldigt bra kapten, en förebild som ställer krav och vill att alla utvecklas. Det vill jag också leva upp till.

 

Vad gör dig till en bra kapten?

 

- Jag är en pådrivare som alltid sätter laget först och krigar på oavsett hur situationen ser ut. Men jag ska som sagt fortsätta vara den jag är, det är nog därför jag har blivit tillfrågad.

 

Ser du fram emot att dra igång försäsongen?

 

- Verkligen! Vi har breddat konkurrensen och alla ser fram emot att börja träna igen. Hela truppen är laddad att köra stenhårt, alla vill ju in i startelvan. Konkurrensen är utvecklande om man tar den på rätt sätt.

 

Till sist: Vad tycker du om den nya matchtröjan?

 

- Jag längtar tills jag får dra på mig den. 

 

Niklas Broweus
niklas.broweus@ifknorrkoping.se