29 November, 2017

Allsvenskans stora hjärta 2017…

... Tilldelas Harry Malmgren.

 

När Allsvenskans stora pris avgjordes i början av november var det ett pris som de väntade med att dela ut. Ett pris som avslöjades under gårdagen och gick till en av IFK Norrköpings äldsta supportrar. Till en som varit med under klubbens samtliga SM-guld. 

 

När vi kommer fram till äldreboendet Granen i Norrköping väntar Harry Malmgren redan på oss i entrén. Vi är fyra minuter efter bestämd tid men det verkar inte beröra honom nämnvärt.

 

Det har gått ett dygn sedan Johan Orrenius på fotbollsmagasinet Offside twittrade ut att Allsvenskans stora hjärta 2017 gick till den 94-årige IFK Norrköping-supporten Harry Malmgren.

   –Det har varit runt 50 samtal om det och jag hade ingen aning om att jag vunnit, säger han när vi kliver in i hissen på väg upp till hans lägenhet.

 

”Allsvenskans stora hjärta 2017 tilldelas IFK Norrköping-supportern Harry Malmgren. För att han varken låter ålder, begränsad rörlighet eller förutfattade meningar hindra honom från att åka land och rike runt och stötta sitt hjärtas lag”

 

Det julpyntade rummet beskriver han själv som ”spartanskt”. IFK Norrköpings spelschema hänger på insidan av dörren och fotoboken från guldåret 2015 ligger synlig nedanför tv:n.

   –Ni behöver inte ta av er skorna, grabbar, säger han när vi kliver in.

 

Hans dotter Gunnel ordnade ett medlemskap i föreningen för 2018 i fars dags-present och för att överraska pristagaren ytterligare överräcker IFK:s SLO och medlemsansvarige Fredrik Nilsson ett årskort och en mössa.

   –Det får du av IFK Norrköping för att du alltid är på plats när vi spelar och vi uppskattar stödet, säger Fredrik.

   Harry drar på sig mössan och spricker upp i ett leende.

   –Får du någon bild?

 

 

Han har bland annat varit med till alla bortamatcher i Stockholm, mot Jönköpings Södra och på Örjans vall i Halmstad. När lottningen till Svenska Cupen var klar var första frågan om Peking Fanz skulle ordna någon resa till Tvååker.

 

Kaffekopparna och faten står framdukade i uppehållsrummet på entréplan. Precis som papperspåsen med varsitt wienerbröd.

   Hans första bortaresa med Peking Fanz var i slutet av 90-talet men det först nu och sedan förra säsongen han följt med laget runt om i Sverige.

   Harry är lite osäker på nästa säsong.

   –Dalkurd, Brommapojkarna och Trelleborg kommer upp. De ska skärpa sig för att hänga kvar och de kommer värva.

 

Vi pratar om hans dubbla resor till Peking, fotboll, att röra på sig för att orka. Och såklart priset och hans hjärtans lag.

   –När min fru levde tog vi bilen ner till Spanien och bodde där nere, vi hyrde en lägenhet där. Det blev inte så mycket fotboll på den tiden.

   Men å andra sidan. IFK spelade ju inte där nere.

   –Nej, jag menar det, skrattar Harry.

 

I år har han varit med på de flesta bortamatcher.

   –Det har varit väldigt trevliga bussresor med bra folk. Det är mycket skratt och det trivs jag med.

   Jimmi Johansson är reseansvarig i Peking Fanz och har följt Harry under säsongen där han mer eller mindre blivit ett stående inslag.

   –Det är fantastiskt att Harry åker med på så många bortaresor. Det är uppskattat av alla som är med oss och visar att vem som helst kan åka med och följa IFK, säger Jimmi.

 

 

Wienerbröden och kakorna är uppätna. Åtminstone det mesta av det och Harry försöker upprepade gånger att ge oss det som är kvar.

   –Ska ni inte dela på det, grabbar?

   Har man blivit 94-år gammal så har man hunnit med en hel del. Det blir en lektion om varför han aldrig bott i hus (”det blir dyrt om man inte är händig”), om när de åkte färja från Gibraltar till norra Afrika och kärlek vid första ögonkastet när han träffade sin fru.

 

Han tackar upprepade gånger och säger att vi är välkomna tillbaka när som helst. Så länge vi ringer först eftersom han ”kanske är ute och gör någonting annat”.
   Som hans promenader i stan eller när Peking Fanz hade 20-årsfest på Östgötaporten när färdtjänsten kom och hämtade honom en bit över midnatt.

 

Trots rullatorn så är han alltid på språng och han har visat att motiveringen stämmer. Ålder är allt som oftast bara en siffra. Så grattis till Allsvenskans stora hjärta 2017, Harry Malmgren.

 

Text och foto

Jimmy Åkesson