14 March, 2018

”Alla är koncentrerade och alla vet vad vi ska göra”

IFK Norrköpings Manasse Kusu spelar om en EM-plats.


Sveriges P17-landslag spelar Elite Round i Kroatien. Seger i sista matchen mot Cypern och EM-biljetten till England är säkrad.
  –Många lag drömmer om den här chansen, vi ska glädjas med den och ta vara på den, säger Manasse Kusu.


Manasse Kusu tillhörde IFK Norrköpings U17-lag ifjol men är uppflyttad till IF Sylvia inför säsongen, där har de målsättningen att slåss om ett avancemang till division I.
  –Jag hoppas att vi kan spela bra fotboll och hjälpa varandra att utvecklas. Alla i Sylvia har som mål att nå A-laget, mitt mål är att göra bra ifrån mig och så får vi se vad som händer, säger han.

Han missade en samling ifjol men har sedan dess varit med på hela resan som har lett fram till den här avgörande matchen mot Cypern imorgon.
Han spelade sin 16:e och 17:e U17-landskamp mot Kroatien (0–0) och Belgien (1–0). Resultat som gör att Sverige har allt i egna händer inför sista matchen.
  –Det har gått bra så här långt – men det är inte slut än, säger Manasse Kusu.

Manasse spelar sittande mittfältare tillsammans med BK Häckens Kevin Ackermann.
  –Båda två får jobba för varandra, upp och ner. Vi springer mycket. Oftast är det Kevin som går med i anfallen, jag är lite mer bekväm med det defensiva men när det behövs så kliver jag fram, säger Manasse Kusu.

Efter att ha startat och spelat samtliga minuter i båda matcherna så känner han förtroendet från lagledningen.
  –Självförtroendet är uppåt, nu är det bara det sista jobbet som ska göras.

Just nu njuter Sverige av lugnet vid medelhavet. Klockan 18:00 käkar de middag och sedan väntar en taktisk genomgång av Cypern som verkligen inte är någon enkel motståndare, senast lagen möttes blev det 1–1.
  –Vi har allt i egna händer och det är upp till oss nu. Vi vet att Cypern vill kliva upp lite och att de spelar en rak fotboll, vi ska snacka mer om det ikväll, säger Manasse Kusu.

I 0–0-matchen mot Kroatien hade Sverige lite svårt att få igång sitt kombinationsspel och det blev mycket långbollar i matchen. Mot Belgien var de lite mer varma i kläderna och tröttade ut sin motståndare.
  –Chanserna kom mot slutet, vi rullade mer boll och missade några lägen innan vi till slut fick in 1–0 i den 64:e minuten.

Sverige hade även chansen att utöka till 2–0 i en sen kontring men stoppades av en belgare som tog ett rött kort.
  Hur är stämningen, är ni spända inför morgondagen?
   –Stämningen är bra, det verkar som att alla vet vad dom ska göra. Vi har snackat mycket i gruppen om att ta vara på chansen, för det är inte många lag som får en sån här chans som vi har nu. Jag tycker att det känns bra, det känns som att alla är koncentrerade och att alla vet vad vi ska göra.
  Hur stort skulle det vara att komma till EM?
   –Det skulle vara en dröm, det är stort. Många lag skulle drömma om den här chansen, vi ska glädjas med den och ta vara på den.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

P17 Elite Round
Sverige–Cypern
Stadion Zuknica (Kroatien)
Torsdagen den 15:e mars
Avspark: 15:30Manasse Kusu
Född
: 22:e december 2001
Position: Mittfältare
I IFK sedan: 2015
Moderklubb: IK Sleipner