- Nyheter

10 April, 2019

Linus: “Om jag fortsätter utvecklas kommer speltiden”

Linus Wahlqvist gjorde allsvensk debut redan i den andra matchen på sin första allsvenska säsong.


Tio matcher på bänken i fjol.
Mot Helsingborg fick 17-årige Linus Wahlqvist sin allsvenska debut.
   –Skönt att ha debuten avklarad, skönt att komma in när vi ledde med 2–0 också. Nu är det bara att kämpa vidare, säger Linus.

 

Vindsnabbe David Accam hade flyttats upp som spets i Helsingborgs reduceringsjakt på Nya Parken. När Linus kom in i den 88 minuten hade han Jere Uronen att hålla under kontroll på högerkanten. Linus och IFK Norrköping höll undan och höll nollan i hemmapremiären.
   –Vi har höjt oss både i försvars- och anfallsspelet. Stundtals rullade vi ut Helsingborg som ändå är ett förmodat topplag. Hela truppen har tagit kliv framåt, säger Linus Wahlqvist efter torsdagens förmiddagspass på Nya Parken.

 

Efter lunch var han tillbaka i skolan. Linus går samhällsprogrammet på De Geer. Med fotbollsgymnasiet har han två träningspass i veckan men oftast kör han dem med IFK Norrköping i stället.
   –Inför den här säsongen hade jag siktet på att bli en bättre fotbollsspelare, utveckla mig själv och ta lite mer speltid. Det är min första riktiga A-lagssäsong, ifjol var jag mest med för att se och lära även om det blev tio matcher på bänken. Jag är bara 17 år och har lång tid kvar av karriären och fortfarande en bit till Allsvenskan. Men om jag fortsätter utvecklas och blir bättre så kommer speltiden. Debuten kom tidigt i år så nu slipper jag ha den i tankarna, det är bara att kämpa vidare.

 

Trots sin unga ålder har Linus en del sköna stunder på meritlistan. Förutom den nu avklarade allsvenska debuten var han med i det uppmärksammade U17-landslaget som tog VM-brons i vintras.
   –Bronset smäller högst, det var ändå ett VM. Debuten är så klart också stort, jag har varit i IFK i många år och det är klubben närmast hjärtat. Det är ju här jag vill spela min allsvenska karriär.

 

I U17-landslaget har han varit lagkapten – i år är han det också i IFK Norrköpings U21-lag. Även när han har spelat med rutinerade spelare som till exempel Andreas Lindberg och David Boo Wiklander.
   –Kul att ha bindeln. Det är en stor ära. Jag har starka ledaregenskaper i mig men det gäller att ta fram det också. När man har rutinerade spelare med stora roller i laget runt sig är det lätt att man lämnar över ansvaret. Att vara lagkapten är ett bra sätt för mig att utveckla mina ledaregenskaper.

 

U21-laget har tre vinster på hemmaplan och en bortaförlust mot Djurgården så här långt, i den var inte Linus delaktig.
   –Både A- och U21-lagen är stabila bakåt och har inte släppt in så många mål. I U21 har vi också fått dit en del framåt. Vi var bra mot BP och Gefle och i alla fall första halvleken mot Örebro, säger Linus som var nära att träffa krysset mot ÖSK men nekades av ribban.
   –Jag får ett bra läge i varje match men den vill inte in, ler Linus.

 

Hur funkar det som högerback tycker du?
   –Som ytterback kommer man med mer i anfallen. Det känns bättre och bättre i den positionen, det var ovant i början eftersom jag alltid spelat centralt tidigare, man vänjer sig.

 

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

 

Linus firar med Janne Andersson och Cristopher Meneses efter 2-0-segern mot Helsingborg. Foto: Brita Nordholm.